DEBAT: Er professionel fodbold en kommunal opgave?

Skrevet af: John Axelsen, Byrådskandidat & Bestyrelsesmedlem

Tilbage i 2017 valgte byrådet at investere 7 mio. kr. i Næstved Stadion til opgradering af lys og varme, som blev taget i brug i 2019. Den årlige leje blev i den anledning ændret fra 230.000 kroner til 380.000 kroner i år 2020 for Næstved Boldklub.

Det må være rimeligt, at Næstved Boldklub gennem lejen betaler for forbedringerne, da lamper og varme kun er lavet på grund af fodboldklubben. Med stigningen i lejen på 150.000 kr. er investeringen på 7 mio. kr. afbetalt efter 46 års leje.

Der er kun gået 4 år siden sidste investering, og der er allerede nu et behov for yderligere 10 mio. kr. til ny bane på grund af ødelagt græs. ”Vi er nødt til at betale, hvad det koster, hvis vi forsat skal have divisionsfodbold i Næstved”, har Venstre udtalt i sidste uge.

Næstved Kommune har en markedsføringsaftale på 700.000 kr., som bidrager godt til Næstved Boldklubs overskud på kr. 2.675.405 i seneste regnskab. Kæmpe applaus for god virksomhedsdrift til boldklubben, men panderynker over aftalen med kommunen. 


En kommunal aftale med en professionelle fodboldklub skal indgås på markedsvilkår, da både kommunalfuldmagtsreglerne og EF-traktatens art. 87 er til hinder for, at en kommune yder økonomisk støtte til virksomheder, der drives med henblik på at opnå fortjeneste.

Mandagens møde i Kultur- og Idrætsudvalget er første skridt til de kommende investeringer og forventninger til Næstved Boldklub på lejeaftale efter eventuel renovering af bane. Husk i den proces at skatteborgerne ikke skal understøtte overskud i en professionel virksomhed.

Næstved Kommune har lige været igennem en lang, bureaukratisk proces for at finde besparelser på mange borgernære områder. Få måneder senere er 10 mio. kr. noget man ser ud til let at kunne finde.

Der mangler ikke penge. Der mangler fornuft.

Del dette indlæg:
Scroll to Top